Skąd się bierze salmonella?

Salmonelloza jest chorobą wywoływaną przez bakterie salmonelli. Uznaje się ją za tak zwaną chorobę brudnych rąk, gdyż zakażenie bakteriami najczęściej wynika z nieprawidłowej dbałości o higienę. Niestety, w pewnych okresach (np. w czasie upałów) znacznie łatwiej o zachorowanie, przez co nawet chwilowa nieuwaga i kontakt z bakteriami mogą zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi.

Jakie objawy wskazują na salmonellozę?

Objawy zakażenia bakteriami salmonelli są dość charakterystyczne. Ogólne rozbicie, bóle brzucha, wymioty, biegunka, wysoka gorączka i dreszcze mogą wskazywać, że zachorowało się na salmonellozę. Do zakażenia zwykle dochodzi na skutek spożycia skażonych surowych jaj, majonezu, mięsnego tatara, niedopieczonego mięsa lub lodów (zwłaszcza tych, które zostały ponownie zamrożone po choćby częściowym rozpuszczeniu). O zachorowaniu szczególnie łatwo, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury – upał sprzyja namnażaniu się bakterii salmonelli, które giną dopiero w temperaturze powyżej 60-65 stopni Celsjusza.

Pierwsze objawy salmonellozy występują po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach od spożycia skażonych pokarmów. Chorobę może potwierdzić wyłącznie lekarz. Jeżeli wymioty i biegunka są wyjątkowo silne lub choroba dotknęła małe dziecko bądź niemowlę, konieczna może okazać się hospitalizacja. Powinno się pamiętać, że do zakażenia salmonellą może dojść w przedszkolach czy szkołach, dlatego zachorowanie większej grupy dzieci powinno skłonić rodziców do przyjrzenia się jakości posiłków podawanych dzieciom w placówce.

Choroba, której można uniknąć

Jak unikać salmonelli? Przede wszystkim powinno się dbać o higienę. Najważniejsze jest pamiętanie o myciu rąk po wyjściu z toalety, przed jedzeniem oraz przed rozpoczęciem gotowania. Aby uchronić się przed zakażeniem, powinno się również unikać picia wody niewiadomego pochodzenia. Dotyczy to zarówno wody kranowej i źródlanej, jak i wody mineralnej, która po otwarciu butelki ma dziwny posmak.

Przed salmonellą chroni dokładne mycie warzyw i owoców oraz prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych. Istotne jest dbanie, by żywność wymagająca przechowywania w lodówce, zawsze znajdywała się w jej wnętrzu. Ponadto nie powinno się ponownie zamrażać rozmrożonych produktów i kupować mrożonek w sklepach, w których towar długo leży na paletach zanim trafi do lodówek i zamrażarek. W czasie upałów warto dodatkowo wystrzegać się spożywania potraw z surowego mięsa lub z dodatkiem surowych jaj, a także jajek na miękko.